top of page

Safe Streets 

Een van de acties die UN Women onderneemt, is Safe Streets. Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld, wordt deze actie doorgevoerd. Het is een verklaring waar gemeenten voor kunnen tekenen om straatintimidatie van vrouwen tegen te gaan. In Nederland hebben nu elf gemeenten ondertekend, wat volgens Sahar eigenlijk nog te weinig is. De gemeenten die meedoen moet onderzoek doen naar straatintimidatie in hun stad en vervolgens kijken wat ze kunnen doen om het probleem te verhelpen. Omdat het probleem in iedere gemeente op een andere manier voorkomt, moet elke gemeente zelf beslissen welke maatregelen ze het beste kunnen ondernemen. Het kan zijn dat er meer camera's nodig zijn op een bepaalde plek in de stad, of misschien gewoon meer lantaarnpalen: gemeenten beslissen het helemaal zelf. Toch heeft UN Women wel richtlijnen met daarin hoe ze het probleem willen verhelpen. Het eerste wat ze moeten aanpakken is de preventie, oftewel: het inrichten van de openbare ruimte. Dat heeft namelijk veel invloed op het gevoel van veiligheid van vrouwen. Daar komt bij dat chauffeurs en conducteurs van het OV en horecamedewerkers op de hoogte zijn van signalen van intimidatie, zodat ze op tijd kunnen ingrijpen. 

Omdat na het afgeronde onderzoek in 2019 blijkt dat vooral jongere mensen worden getroffen door straatintimidatie, is aan Vitree de opdracht gegeven om een lesprogramma te ontwikkelen voor scholieren over straatintimidatie. Uit het onderzoek bleek ook dat straatintimidatie relatief veel voor komt in het openbaar vervoer. Daarom is in november 2019 de publiekscampagne SSSTOP verder uitgerold in de bussen van Keolis. Van 17 juni tot en met december 2019 zijn er 78 meldingen binnengekomen via de Veilige Buurtapp en de website van de campagne. Het ging in de meeste gevallen om het roepen van opmerkingen of beledigingen. In Almere Centrum en op de Schoutstraat is extra handhaving ingezet tegen straatintimidatie, omdat deze twee plekken hotspots bleken te zijn. 

De coronacrisis zorgt ook voor drastische veranderingen in het straatbeeld van de gemeente. In de tweede helft van 2020 komen slechts vijf meldingen binnen. Daarom wordt er gekeken of de bewustwordingscampagne online voortgezet kan worden. 

Naast Safe Streets doet de gemeente ondertussen ook mee aan Veilige Steden, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierbij ontvangt de gemeente een jaarlijkse bijdrage, waarmee ze onderzoek, bewustwording en maatregelen tegen straatintimidatie kunnen financieren.

Een tweede richtlijn is dat vrouwen vaker aangifte moeten doen of melding moeten maken van straatintimidatie. Op dit moment doen nog te weinig vrouwen dit, waardoor de daadwerkelijke omvang van het probleem onbekend is. Daarbij komt natuurlijk ook dat politie en gemeenten iedere melding serieus moeten nemen en de daders moeten worden berecht. Als laatste moet er gekeken worden naar de onderliggende zaak. Door jongens en mannen over dit onderwerp voor te lichten, komt er bewustwording. Dit zorgt voor veiligere straten. 

 Almere 

Een van de steden die heeft getekend bij Safe Streets, is Almere. De gemeente wilt niet alleen straatintimidatie tegen vrouwen aanpakken, maar ook straatintimidatie tegen mensen met een beperking en LHBTI. 

"We moeten dit niet normaal vinden"

Een andere gemeente die meedoet aan Safe Streets, is Zaanstad. Sebastiaan Hoek is woordvoerder van de gemeente. Hij vertelt waarom Safe Streets zo belangrijk is: ‘’Iedereen moet zich veilig voelen op straat, helaas lukt dat niet altijd. Sommige bewoners krijgen tóch te maken met straatintimidatie." De gemeente wil ervoor zorgen dat meer mensen zich bewust zijn van dit probleem. Slachtoffers kunnen van zich laten horen door een mail te sturen naar een speciaal mailadres. Melden is belangrijk. 

"We kunnen niet vertellen of straatintimidatie is afgenomen, we houden de cijfers namelijk niet bij. Wel kijken we naar politiecijfers van onder andere geweld, mishandelingen en dergelijke." 

 

Door het coronavirus konden veel activiteiten die de gemeente op de planning had staan niet doorgaan. ‘’We wilden schouwen houden, maar helaas kon dit niet vanwege het virus. Wel hebben we ons aangesloten bij de landelijke dag tegen geweld tegen vrouwen en een paar gebouwen oranje verlicht. Aandacht voor dit thema kan nooit genoeg zijn. Het is nog steeds actueel en zal dat helaas nog blijven. Het is een opdracht aan ons allen om ons bewust te zijn van deze problemen en in actie te komen als het plaatsvindt. Als gezag, maar ook als samenleving. We moeten dit niet normaal vinden.’’

Orange the World

Naast Safe Streets heeft UN Women nog een andere internationale campagne: Orange The World. Ieder jaar op 25 november, kleuren gebouwen (en zelfs piramides) over de gehele wereld oranje, om te laten zien dat ze meedoen met de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland doen er al tweehonderd gemeenten mee. Het idee achter de campagne is dat wanneer de zon (die oranje is) weer opkomt, er een nieuwe dag begint zónder geweld tegen vrouwen. Volgens Sahar is deze actie ontzettend belangrijk om bewustwording te creëren: "Op deze manier kunnen we mensen laten beseffen dat het überhaupt een probleem is en er daarbij voor zorgen dat vrouwen zich uitspreken. Vervolgens kan je dan ook echt beleid gaan maken."

Geweld tegen vrouwen melden

Op de site https://geweldtegenvrouwenmelden.nl kunnen vrouwen hun ervaringen delen. Dit is belangrijk, want met de cijfers die er verzameld worden hiermee kan er actie ondernomen worden. Wanneer er bijvoorbeeld op een bepaalde plek veel meldingen worden gemaakt, kunnen er hier maatregelen worden genomen. Toch is er een probleem: veel vrouwen maken geen melding van hun ervaring. "Wanneer een vrouw wordt nagefloten of betast in de club, denken ze niet meteen: 'dit ga ik melden bij de politie'. Toch is het belangrijk om het in ieder geval te melden, vandaar dat we deze website hebben opgesteld", legt Sahar uit. 

De overheid kan volgens haar ook een handje helpen met het in kaart brengen van het probleem. Op dit moment wordt er namelijk vaak niets gedaan met de melding. "Het is eigenlijk vooral een links feestje. Partijen zoals GroenLinks, D66 en PvdA vinden dit onderwerp belangrijk, maar de grote partijen zoals VVD omarmen dit niet," vertelt Sahar, "VVD zet heel erg in op het hebben van een goed politieapparaat, maar wij en andere organisaties denken dat je goed moet inzetten op preventie."

De wet van Grapperhaus

In het nieuwe wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid,is iemand strafbaar wegens verkrachting als deze wist dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, bedreiging en geweld zijn niet langer een vereiste, al zijn het wel nog steeds zwaarwegende factors. Volgens de minister schiet de huidige strafwetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag te kort. Daarom moet de wet volgens hem gemoderniseerd worden. Daar hoort volgens Grapperhaus ook de online wereld bij.Tegenwoordig neemt het gebruik van social media en het internet ontzettend toe en daarmee ook online seksueel contact.

 De wet moet daarom volgens de minister worden geactualiseerd, wat betekent dat offline en online grensoverschrijdend gedrag even strafwaardig worden gemaakt. Ook maakt Grapperhaus seksuele intimidatie op straat strafbaar. Organisaties als Amnesty International en UN Women steunen de minister volledig. Volgens Afzal zijn ook rechters bij het wetsvoorstel betrokken. Zij kunnen namelijk de dader niet berechten en sturen het slachtoffer weg met een trauma. De drempel ligt op dit moment in de rechtspraktijk soms nog te hoog om een aangifte voor verkrachting goed op te pakken. Deze wet zou die drempel verlagen.  

Ook advocaat Nuwenhoud is blij met het wetsvoorstel. "Het gaat steeds meer de goede kant op, al die voorbeelden zijn ook echt iets waar veel mensen last van hebben, het naroepen of de opdringerigheid op seksuele manier valt nu nog niet onder de strafwet. De wet van minister Grapperhaus om alle onvrijwillige seks te zien als verkrachting is ook een goede stap. Het zorgt voor een minder hoge drempel om aangifte te doen. Dit is zeker al een grote verbetering, maar we zijn er nog lang niet."

"No justice, no peace! Hands of our women!"

 Zo luidt de boodschap op 11 april in Tilburg. Op het Koningsplein vond die zondag het protest 'Reclaim These Streets' plaats. Dit protest werd georganiseerd om meer aandacht te krijgen voor straat- en seksuele intimidatie. Niet alleen vrouwen waren aanwezig, ook mannen bevonden zich bij het protest om aandacht te vragen voor het probleem. Tijdens de demonstratie worden ervaringen via het podium en een open mic op anderhalve meter afstand gedeeld. 

Organisator Noelle Zarges vertelt waarom het zo belangrijk is om demonstraties als deze te organiseren. Ook vertellen aanwezigen  waarom zij bij het protest zijn en wat er moet veranderen om het probleem aan te pakken. Protesten als deze, helpen bij de bewustwording van het probleem.

Bekijk hier de video van 'Reclaim these Streets'. 

IMG_4820.jpg

Het plein wordt gekleurd door borden met actiekreten

IMG_4822.jpg

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page