top of page

"I'm not a dog. Don't whistle at me."

Emma Baas (21) is student Liberal Arts and Sciences op de universiteit van Tilburg. Helaas heeft ze in het verleden vaak te maken gehad met seksuele intimidatie, zowel op straat als fysiek. Ze vertelt haar verhaal. 

​

 

AudioEmma
00:00 / 03:36

Luister hier naar het verhaal van Emma 

Emma's ervaringen hebben er niet alleen voor gezorgd dat ze aan zichzelf begint te twijfelen. Wanneer ze 's avonds alleen naar huis moet lopen, houdt ze haar sleutels tussen haar vingers, gewoon voor het geval dat. Ook gaat ze in de avond liever met de fiets op pad, zelfs als de bestemming op vijf minuten loopafstand ligt. 'Kleine' incidenten als het nagefloten of nageroepen worden, hebben dus grote gevolgen voor degene die het overkomt. "Als ik langs een groep mannen moet lopen, durf ik dat bijna niet meer. Ik ben me dan al mentaal aan het voorbereiden op wat er naar mijn hoofd geslingerd gaat worden", vertelt Emma.

Volgens de student zijn er een aantal dingen die Nederland nú al kan veranderen om het probleem tegen te gaan. De media kan volgens Emma een grote rol spelen om straat- en seksuele intimidatie tegen te gaan. Naast het schenken van aandacht aan het probleem, kan het al helpen om bepaalde koppen of stukken in artikelen te veranderen. "In headlines wordt het vaak zo geschetst als 'Vrouw in kort rokje wordt belaagd', terwijl niemand zegt 'Man belaagt vrouw'. Het lijkt dan alsof er wordt gezegd dat het een vrouwenprobleem is, terwijl het echt een mannenprobleem is", legt Emma uit. Ook kunnen vrouwen zelf een grote rol spelen. "Op dit moment wordt het wel al besproken in gesloten kringen, zoals met vrienden en familie. Maar ik denk dat het al veel kan betekenen als vrouwen zich uitspreken." Natuurlijk bedoelt ze hier niet mee dat vrouwen zich maar moeten aanpassen, maar ze denkt wel dat wanneer vrouwen zich uitspreken, het probleem meer bespreekbaar gaat worden. Een voorbeeld hiervan zijn protesten zoals Reclaim These Streets, een demonstratie die op 11 april in Tilburg plaatsvond. Emma was hier ook aanwezig. "Kijk bijvoorbeeld naar Black Lives Matter. Het heeft een hele grote impact gehad, ook in Nederland. Er zijn nieuwe wetsvoorstellen door gekomen en dingen veranderd voor de cultuur, zoals Zwarte Piet. Het helpt om er aandacht aan te geven en mannen aan te spreken." Een laatste oplossingen die volgens Emma het probleem kan verhelpen, is dat de overheid een landelijk beleid maakt tegen dit probleem. "Als het illegaal is, wordt de drempel misschien hoger voor mannen om het te doen."  

emma baas.jpeg

Emma tijdens het protest 'Reclaim these streets'. 

bottom of page